23. - Predstavnici Zapad Banke na poslovnom ručku sa ambasadorkom SAD-a


Crna Gora predstavlja obećavajuću destinaciju za američke investitore, saopštila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, na poslovnom ručku koji je organizovala Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) za članove, predstavnike državne i lokalne uprave, kao i predstavnike međunarodnih organizacija.

 

Na skupu, kojem je prethodio sastanak sa članovima Privredne komore, prisustvovali su, između ostalih, i predstavinici Zapad Banke AD Podgorica - Predsjednik Odbora direktora - g-din Vadym Morokhovskyy, Generalni direktor - g-din Mladen Rabrenović i Izvršni direktor - g-din Dmytro Likhota.

Naglašavajući da su američki investitori zainteresovani da posluju u Crnoj Gori, ona je pozvala Vladu i poslovnu zajednicu da „partnerski sarađuju u cilju unapređenja poslovnog ambijenta na svim nivoima.

Navela je da strani investitori u Crnoj Gori ne otvaraju samo radna mjesta, i istakla da bi, uz specifično znanje, trebalo, takođe, da donesu i jasnu pozitivnu praksu i, istovremeno, zaposle lokalne ljude. 

Govoreći o sivoj ekonomiji, Uehara je kazala da je „ta pojava izazov, ne samo pred Crnom Gorom, već i pred mnogim drugim zemljama“, napominjući da je, istovremeno, neophodno „uređenje poreske strukture, smanjenje broja neregistrovanih kompanija, kao i jačanje kontrole na graničnim prelazima”.

Na marginama skupa, Uehara je pozvala sve članice da se još aktivnije uključe u rad Američke Privredne Komore.